NEUROLOGIE, REHABILITACE, NEUROCHIRURGIE

ENGLISH language
Profil
Odborná způsobilost
Diagnózy
Rehabilitace
Odborné články
Poradna
Kontakty
Objednání
Fotogalerie
Ceník

Odborné články

Porucha polykání u Parkinsonovy nemoci

Porucha polykání a přijímání potravy u parkinsoniků se objevuje v důsledku svalové ztuhlosti v oblasti čelistí, abnormálního držení hlavy a krku během jídla, poruchy hybnosti jazyka při přesunu potravy, poruchy regulace objemu sousta. Porucha hybnosti horních končetin a impulzivní chování při jídle jsou další příčinou zhoršeného příjmu potravy. Porucha hybnosti zasahuje celou zažívací trubici včetně jícnu, příčinou je postižení nervových pletení hladkého a příčně pruhovaného svalstva.

Strategie ke zvládání poruchy polykání jsou následující:

• úprava dietního charakteru, zvláště úprava konzistence jídla,
• dále cvičení, která zahrnují techniky stimulace struktur v oblasti úst a nosohltanu,
• přizpůsobení stravovací techniky jako je držení těla a nácvik polykacích manévrů.

Dietní úpravy

:

Důležité je vyzkoušet přiměřenou tvrdost potravy. Někdy stačí podávat polotuhé až měkké potraviny, při těžší poruše polykání pak stravu kašovitou, mixovanou a protlaky. Pacientovi lze doporučit střídat kousání a zapíjení malými doušky, určit velikost ukousnutých soust a doušků, doporučit počet polknutí podle velikosti sousta.

Dále zaleží na viskozitě a struktuře potravin. Někdy je nutné podávat zahuštěné nápoje – vodu, štávy, kávu apod. Zahuštění se provádí zahušťovadly na bázi škrobu (je možné použít pudinkový prášek).

Sousta by měla být stejnoměrná a viskózní, tak je umožněno pacientům s opožděným polykacím reflexem mít žvýkání a transport potravy v ústech pod kontrolou. Snižuje se tím též riziko vdechnutí zbylého kousku jídla, dochází pak k omezené tendenci spadávání jídla přes kořen jazyka před tím, než je spuštěn polykací mechanismus. Viskózní strava ovlivňuje nejenom polykací reflex ale i střevní peristaltiku.

Viskozita jídla může být tříděna do 4 skupin:

• I – pudink, rozmačkané brambory, mleté maso
• II – jogurt, krémová polévka, řídká polévka zahuštěná škrobem
• III – rajčatová šťáva
• IV – voda a šťávy

Porucha polykání vede k omezení správné výživy pacienta. V lékárnách je možné zakoupit nutriční výrobky, např. Nutri Drink, které jsou určeny k podpůrné výživě.
Je nutné zajistit dostatečný příjem tekutin. Systematicky pacientovi nabízíme jeho oblíbené tekutiny a potraviny s vyšším obsahem tekutin ( protlaky z ovoce, zeleniny, krémy, pudinky). Tekutiny podáváme pod dohledem, s dopomocí a ve správné pozici pacienta.

Dodržujeme ústní hygienu, abychom zabránily zvýšenému riziku rozvoje infekce v oblasti dutiny ústní a hltanu. Změny v ústním prostředí mohou vést ke zhoršení poruchy polykání . Vhodné je vytírání úst glycerinem.



Cvičení a posilovací techniky

:

Jedná se o cviky k posílení žvýkacích svalů a nácvik úkonů používaných při polykání. Cviky které posilují hybnost v dutině ústní, rozsah pohybu a koordinaci jsou většinou prováděny 5-10 x za den.

Vzory cvičení:
Cvičení rtů posiluje schopnost pacienta zabraňovat tomu, aby jídlo a tekutina nevytékaly z ústní dutiny.

Cvičení jazyka se užívá k posílení manipulace se soustem, zlepšení jeho pohybů v dutině ústní a schopnosti smršťování kořene jazyka.

Cvičení čelistí pomáhá zlepšovat rotační pohyby při žvýkání.

Cvičení dechová (např. sání brčkem proti odporu, kašlání, ..) jsou doporučovány k posílení dechové síly.

Cvičení zvedání hlavy zlepšuje pohyb v oblasti přechodu z nosohltanu do jícnu a otevírá horní jícnový svěrač. Pacient leží rovně natažený na lůžku, ramena drží u podložky a zároveň zvedá hlavu tak vysoko, aby viděl palce u nohou, v této pozici setrvá 1 minutu. Cvičení opakuje 3x za sebou, následně cvik opakuje 30x. Cviky může opakovat 3x denně.

Kompenzační techniky:

Kompenzační techniky jsou vhodné k omezení rizika vdechnutí potravy.

• Pozice se zastrčenou bradou – zkracuje prostor mezi kořenem jazyka a zadní stěnou nosohltanu, usnadňuje posun sousta přes oblast nosohltanu.

Manévry k ochraně dýchacích cest
:

Dechové cesty se uzavírají volním pohybem hrtanové záklopky před a v průběhu polykání, aby nedošlo k aspiraci. Pro pacienty s omezenou pohyblivostí jazyka je vhodný nácvik této techniky:

• Pacient zadrží dech. Do úst si dá 5-10 ml vody. Se zadrženým dechem pohodí hlavou dozadu a vyprazdňuje tekutinu do hltanu. Polkne 2-3x nebo tolikrát, kolikrát potřebuje k vyprázdnění většiny tekutiny se stále zadrženým dechem. Na závěr pokašle, aby odstranil zbytek tekutiny z hltanu.

Volní manévry k lepšímu odstranění zbytků sousta:

Jednak je to možné uskutečnit usilovným polykáním, které pacientovi připomínáme.

Mendelsonův manévr se užívá k elevaci hrtanu a otevření vstupu do jícnu v místě odstupu jícnu a hrtanu. Pacienta instruujeme, aby polykal, polknutí zadržel o 2-3 sekundy, a potom polykací akt dokončí. Opakované polknutí a spláchnutí zbytků stravy tekutinou je prospěšné.

Výše uvedené dietní úpravy a cvičení , provádění manévrů a kompenzačních technik je vhodné konzultovat se stravovací či dietní sestrou, logopedem a fyzioterapeutem.

29.10.2008

« zpět

Diskuse k článku
Titulek diskusního příspěvku * (max. 200 znaků)
Jméno *
E-mail (nebude zobrazen)
antiSPAM * 30120 - kód do následujícího políčka
Zpráva *

Zatím nebyly vloženy žádné příspěvky.

Základní údaje

Revoluční 19/765, 110 00 Praha 1, Staré Město

Společnost zapsána v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl C, vložka 134874.

IČ: 28243366

Neurologie Praha 1, Revoluční 19

» kontakt

Neurologie - Praha 5, Ženské domovy

» kontakt

Neurologie - Poliklinika Pod Marjánkou 3. patro

» kontakt

Fyzioterapie Praha 1, Revoluční 19

» kontakt

Neurochirurgie MUDr. Šroubek

» kontakt

Fyzioterapie Praha 6, Poliklinika Pod Marjánkou 12

» kontakt

Profil     |    Odborná způsobilost     |    Diagnózy     |    Rehabilitace     |    Odborné články     |    Poradna     |    Kontakty     |    Objednání     |    Fotogalerie     |    Ceník

design&code © karosh & klinneuro 2017