NEUROLOGIE, REHABILITACE, NEUROCHIRURGIE

ENGLISH language
Profil
Odborná způsobilost
Diagnózy
Rehabilitace
Odborné články
Poradna
Kontakty
Objednání
Fotogalerie
Ceník
Ke stažení

Aktuality

Dočasné omezení provozu ordinace na Smíchově

Dočasné omezení provozu ordinace na Smíchově

Vloženo: 05.12.2023

Odborné články

Porucha polykání u Parkinsonovy nemoci

Porucha polykání a přijímání potravy u parkinsoniků se objevuje v důsledku svalové ztuhlosti v oblasti čelistí, abnormálního držení hlavy a krku během jídla, poruchy hybnosti jazyka při přesunu potravy, poruchy regulace objemu sousta. Porucha hybnosti horních končetin a impulzivní chování při jídle jsou další příčinou zhoršeného příjmu potravy. Porucha hybnosti zasahuje celou zažívací trubici včetně jícnu, příčinou je postižení nervových pletení hladkého a příčně pruhovaného svalstva.

Strategie ke zvládání poruchy polykání jsou následující:

• úprava dietního charakteru, zvláště úprava konzistence jídla,
• dále cvičení, která zahrnují techniky stimulace struktur v oblasti úst a nosohltanu,
• přizpůsobení stravovací techniky jako je držení těla a nácvik polykacích manévrů.

Dietní úpravy

:

Důležité je vyzkoušet přiměřenou tvrdost potravy. Někdy stačí podávat polotuhé až měkké potraviny, při těžší poruše polykání pak stravu kašovitou, mixovanou a protlaky. Pacientovi lze doporučit střídat kousání a zapíjení malými doušky, určit velikost ukousnutých soust a doušků, doporučit počet polknutí podle velikosti sousta.

Dále zaleží na viskozitě a struktuře potravin. Někdy je nutné podávat zahuštěné nápoje – vodu, štávy, kávu apod. Zahuštění se provádí zahušťovadly na bázi škrobu (je možné použít pudinkový prášek).

Sousta by měla být stejnoměrná a viskózní, tak je umožněno pacientům s opožděným polykacím reflexem mít žvýkání a transport potravy v ústech pod kontrolou. Snižuje se tím též riziko vdechnutí zbylého kousku jídla, dochází pak k omezené tendenci spadávání jídla přes kořen jazyka před tím, než je spuštěn polykací mechanismus. Viskózní strava ovlivňuje nejenom polykací reflex ale i střevní peristaltiku.

Viskozita jídla může být tříděna do 4 skupin:

• I – pudink, rozmačkané brambory, mleté maso
• II – jogurt, krémová polévka, řídká polévka zahuštěná škrobem
• III – rajčatová šťáva
• IV – voda a šťávy

Porucha polykání vede k omezení správné výživy pacienta. V lékárnách je možné zakoupit nutriční výrobky, např. Nutri Drink, které jsou určeny k podpůrné výživě.
Je nutné zajistit dostatečný příjem tekutin. Systematicky pacientovi nabízíme jeho oblíbené tekutiny a potraviny s vyšším obsahem tekutin ( protlaky z ovoce, zeleniny, krémy, pudinky). Tekutiny podáváme pod dohledem, s dopomocí a ve správné pozici pacienta.

Dodržujeme ústní hygienu, abychom zabránily zvýšenému riziku rozvoje infekce v oblasti dutiny ústní a hltanu. Změny v ústním prostředí mohou vést ke zhoršení poruchy polykání . Vhodné je vytírání úst glycerinem.



Cvičení a posilovací techniky

:

Jedná se o cviky k posílení žvýkacích svalů a nácvik úkonů používaných při polykání. Cviky které posilují hybnost v dutině ústní, rozsah pohybu a koordinaci jsou většinou prováděny 5-10 x za den.

Vzory cvičení:
Cvičení rtů posiluje schopnost pacienta zabraňovat tomu, aby jídlo a tekutina nevytékaly z ústní dutiny.

Cvičení jazyka se užívá k posílení manipulace se soustem, zlepšení jeho pohybů v dutině ústní a schopnosti smršťování kořene jazyka.

Cvičení čelistí pomáhá zlepšovat rotační pohyby při žvýkání.

Cvičení dechová (např. sání brčkem proti odporu, kašlání, ..) jsou doporučovány k posílení dechové síly.

Cvičení zvedání hlavy zlepšuje pohyb v oblasti přechodu z nosohltanu do jícnu a otevírá horní jícnový svěrač. Pacient leží rovně natažený na lůžku, ramena drží u podložky a zároveň zvedá hlavu tak vysoko, aby viděl palce u nohou, v této pozici setrvá 1 minutu. Cvičení opakuje 3x za sebou, následně cvik opakuje 30x. Cviky může opakovat 3x denně.

Kompenzační techniky:

Kompenzační techniky jsou vhodné k omezení rizika vdechnutí potravy.

• Pozice se zastrčenou bradou – zkracuje prostor mezi kořenem jazyka a zadní stěnou nosohltanu, usnadňuje posun sousta přes oblast nosohltanu.

Manévry k ochraně dýchacích cest
:

Dechové cesty se uzavírají volním pohybem hrtanové záklopky před a v průběhu polykání, aby nedošlo k aspiraci. Pro pacienty s omezenou pohyblivostí jazyka je vhodný nácvik této techniky:

• Pacient zadrží dech. Do úst si dá 5-10 ml vody. Se zadrženým dechem pohodí hlavou dozadu a vyprazdňuje tekutinu do hltanu. Polkne 2-3x nebo tolikrát, kolikrát potřebuje k vyprázdnění většiny tekutiny se stále zadrženým dechem. Na závěr pokašle, aby odstranil zbytek tekutiny z hltanu.

Volní manévry k lepšímu odstranění zbytků sousta:

Jednak je to možné uskutečnit usilovným polykáním, které pacientovi připomínáme.

Mendelsonův manévr se užívá k elevaci hrtanu a otevření vstupu do jícnu v místě odstupu jícnu a hrtanu. Pacienta instruujeme, aby polykal, polknutí zadržel o 2-3 sekundy, a potom polykací akt dokončí. Opakované polknutí a spláchnutí zbytků stravy tekutinou je prospěšné.

Výše uvedené dietní úpravy a cvičení , provádění manévrů a kompenzačních technik je vhodné konzultovat se stravovací či dietní sestrou, logopedem a fyzioterapeutem.

29.10.2008

« zpět

Diskuse k článku
Titulek diskusního příspěvku * (max. 200 znaků)
Jméno *
E-mail (nebude zobrazen)
antiSPAM * 30741 - kód do následujícího políčka
Zpráva *

Zatím nebyly vloženy žádné příspěvky.

Základní údaje

Revoluční 19/765, 110 00 Praha 1, Staré Město

Společnost zapsána v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl C, vložka 134874.

IČ: 28243366

Neurologie - Praha 1, Revoluční 19

» kontakt

Neurologie - Praha 5, Ženské domovy

» kontakt

Neurologie - Praha 6, Poliklinika Pod Marjánkou

» kontakt

Fyzioterapie - Praha 1, Revoluční 19

» kontakt

Neurochirurgie - MUDr. Šroubek

» kontakt

Fyzioterapie - Praha 6, Poliklinika Pod Marjánkou

» kontakt

Profil     |    Odborná způsobilost     |    Diagnózy     |    Rehabilitace     |    Odborné články     |    Poradna     |    Kontakty     |    Objednání     |    Fotogalerie     |    Ceník     |    Ke stažení

design&code © karosh & klinneuro 2023